dinsdag 14 augustus 2007

Formule Geluk: Het concept

‘Formule Geluk’ is een expeditie. Een zoektocht naar de elementen van een universeel begrip: het geluk. Wellicht is ieder ‘s invulling van dit begrip verschillend. Feit is dat er geen volk, cultuur of taal ter wereld bestaat waar de term geluk geen rol van betekenis speelt.
De expeditie ‘Formule Geluk’ wil een poging doen om dit begrip in een universele cocktail te gieten, een recept als het ware, over de hele wereld toepasbaar, tot het bekomen van geluk.
Naief? Waarschijnlijk. Onmogelijk? We zullen zien.We blijven bescheiden, we beloven niet met stellige zekerheid een succesvol resultaat. Maar boeiend wordt de zoektocht alleszins.

Laten we concreter zijn: het plan is om te starten vanuit een weblog, een stek op het web waar iedereen die wil zijn of haar bijdrage kan leveren.We trachten alle elementen die een rol spelen in het ‘gelukkig zijn’ bijeen te brengen.
Wie de blog bezoekt zal een aantal duidelijke hoofdstukken terugvinden.
Een overzicht:
- Beeld
Hieronder willen we beeldmateriaal verzamelen van visueel geluk: momentopnames, bijzondere plekjes, visueel vastgelegde emotie,…
- Tekst
Zonder literair racisme moet dit een verzamelbank worden van treffende stukjes ‘letteren’ die verwoorden wat geluk is. Een sprekende definitie volgens Van Dale, een treffend gedicht van Pablo Neruda, de volkse benadering van Big Brother Betty,.. Het zijn stuk voor stuk welkome inspiratiebronnen.
- Geluid
Geen taal zo universeel als die van de muziek. Alle gelukzalige mp3tjes welkom hier.

- De expeditieleden
Hier vind je de profielen van de expeditieleden. Wie dat zijn? Iedereen die in meer of mindere mate een bijdrage kan/wil/zal leveren aan het samenstellen van de ‘Formule geluk’.Voor de creativo’s onder jullie: vul dit in naar eigen goeddunken. Niemand weerhoudt jullie om in de huid te kruipen van een of ander toepasselijk personage om vanuit die rol je ding te doen: de dichter op zoek naar een doorbraak, de wetenschapper die academisch te werk wil gaan, de schizofreen met meerdere gezichten… Laat je vooral compleet gaan.Of wees zonder complexen je eerlijke zelve.

Goed. Stel: we maken die blog. Fijn, maar wat dan? Het is de ambitie om met al dat materiaal aan de slag te gaan, het virtuele te verlaten met zij die daar zin in hebben en stapsgewijs te brainstormen tot we, misschien, een potentiële ‘Formule Geluk’ gedestilleerd krijgen.
Dan zou het mooi zijn, of we nu een bevredigend resultaat krijgen of niet, dat we verslag uitbrengen van onze expeditie. Heel concreet: in de vorm van een voorstelling op de planken. Met teksten, muziek, video, dans, … alle expressievormen die ons kunnen dienen.
En misschien blijkt dat samenspel, als het effe kan ‘en plein publique’, wel het ultieme recept tot geluk. Of toch minstens voor de expeditieleden.
Word je enthousiast van dit idee? Volg dan vanaf nu http://formule-geluk.blogspot.com/ en word lid van de expeditie.Je bijdrage, hoe klein ook, is nu al welkom.